13 sep. 2013

Martini Gran Lusso

Kijk, als een iconisch huis als Martini met iets nieuws - of is het iets ouds - op de proppen komt, dan kun je er donder op zeggen dat het kruim van de Belgische barscene aanwezig is op de voorstelling ervan. Een pak bekende gezichten daar in The Glorious met andere woorden en temidden van al dat geweld had ik postgevat, het buitenbeentje.
 
Martini Gran Lusso - Giuseppe Gallo aan het woord

Nu, 150 jaar nadat Alessandro Martini en Luigi Rosso Martini hebben opgericht - noem dat gerust een eeuwigheid - was het tijd voor een passend eerbetoon, de Martini Gran Lusso. Niet dat men daar in Italië pas dit jaar in gang is geschoten hoor. Nee, het maken van deze exclusieve, mooi in zwarte fles met vintage etiket gepresenteerde Martini Gran Lusso, heeft maar liefst 8 jaar in beslag genomen

Martini Gran Lusso - on the rocks

Back to basics, dat was het motto van master blender Giuseppe en master herbolist Ivano Tonutti, die voor de gelegenheid teruggrepen naar de artisanale technieken (in een modern jasje) zoals die door de oprichters van het bedrijf werden gehanteerd.
 
Zoals 150 jaar geleden dus, met dat verschil dat voor het eerst ook jarenlang gerijpte extracten afkomstig van zorgvuldig geselecteerde planten en kruiden (rode cincona, lavendel, gentiaan, African Aloë...) aan te pas komen. Op de uitleg van Martini Brand Ambassador Giuseppe Gallo viel alvast niets af te dingen en geef toe, dan wil je toch ook proeven! Reden genoeg om de daad bij het woord te voegen. Martini Gran Lusso on the rock, een heerlijk bittertje dat meer dan gesmaakt werd!

Martini Gran Lusso - on the rocks!

On the rocks dus, al leent de Martini Gran Lusso zich natuurlijk ook perfect om cocktails die kenmerkende bittere Martinitoets mee te geven. Speciaal voor de gelegenheid overgevlogen om ons te doen proeven van enkele voorbeelden, Simone Caporale, de rechterhand van Alex Kratena uit de Artesian Bar in London. Klopt inderdaad Jan Becaus, gene kattepis!
 
Twee Italianen achter de bar die zich bedienen van het heerlijkste soort Engels dat er bestaat - Italo English - genieten is dat. In zijn eerste brouwsel, een royale punch, verdween een volledige fles Gran Lusso. En er zijn er maar 500 voorzien voor België! Hoe dan ook, deftige punch!
 
Martini Gran Lusso - punch

"Martini en cocktails, dan kom je al snel bij een Manhattan terecht", aldus onze Italiaanse leermeesters, waarna ze een tandje bij staken en ook overige 4 stadsdelen uit New York aan bod lieten komen. Het is te zeggen, Brooklyn, Bronx en Queens, want met een Staten Island wil niemand gezien worden.

 
Stirren, shaken, muddlen... waarom zou je je daarmee inlaten als je een cocktail ook kunt 'throwen'. Akkoord, er is een reden waarom je de ene keer je shaker dient te hanteren en de andere keer een swizzlestick, maar één ding is zeker, throwen ziet er verdraaid cool uit. Mijn keukenvloer weze bij deze gewaarschuwd.
 
Simone Caporale - throwing it!

Een uitsmijtertje nog alvorens huiswaarts te keren. Iedereen weet dat het enkele jaren geleden bon ton was om cocktails in flessen 'te rijpen'. Bottle ageing heette dat, wat al snel navolging kreeg van het populaire barrel ageing. In hun zoektocht naar oude technieken was men uitgekomen bij onze verre voorouders die hun drankjes vervoerden in de ingewanden van beesten.
 
Er ging wat denkwerk aan vooraf - laten we toch maar geen varken gebruiken - en de stap naar 'leather ageing' was een feit. Drank bewaren in een volledige geit, al laat je mij drie flessen Gran Lusso achtereenvolgens soldaat maken, ik was er van mijn leven niet opgekomen.
 
Leather aged Martini Gran Lusso Cocktail

Simone Caporale was de eerste om toe te geven dat zijn creatie te sterk smaakte. "Een beetje alsof je een cocktail uit een schoen aan het drinken bent". In de bar, zo verzekerde hij, wordt de balans dagelijks gecontroleerd en aangepast om tot een verfijnd resultaat te komen met lichte leersmaak. Voor de liefhebbers, dat mag je niet verbazen, en direct ook het eerste wat Giuseppe Gallo besteld als hij in Londen is.
 
In mijn Home Bar pronkt vanaf heden één van de 500 voor België gereserveerde flessen. De geitjes in het stadspark slapen maar beter met één oog open denk ik dan. Zelf proeven? Dat kan! In volgende fijne gelegenheden kunt u de Martini Gran Lusso alvast terugvinden: Josephine's, The Glorious, Bar Bounce, Cocktails at Nine, Amigo, Apereau en Imagin. De Poldernaar is voorlopig de enige bevestigde shop waar je de fles ook daadwerkelijk kunt kopen. U weet waarheen!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...