16 jan 2013

Roman Foltán - Artesian @ Josephine's

Het had voetbal kunnen zijn. Of poker, fitness of Nordic Walking maar niets van dat alles. Eén van mijn recente favoriete bezigheden - 'wobbies' zo u wil - is genieten van een aardige cocktail. Twee mag ook trouwens. Als Roman Foltán, de rechterhand van Alex Kratena in de prestigeuze Artesian Bar in het Londense Langham Hotel, een avondje achter de bar staat in het Antwerpse Josephine's, dan zijn wij maar wat graag van de partij. Zijn broer Kamil ging hem enkele maanden geleden trouwens voor. Cocktails slurpen, een hobby als geen ander!

Alleen moest hij de klus trouwens niet klaren, achter de bar kreeg hij het mooie gezelschap van Steve Okhuysen (Old Fashioned),  Dries Botty (L'Apereau), Jan Van Ongevalle (Casino Knokke) en Dieter Van Roy (Josephine's).  FBI ofte Famous Bartender Institute heet dat dan. Gestolen is die naam alvast niet!

Steve, Jan, Roman, Dries en Dieter

Negen cocktails stonden er op de kaart, elk 9 € het stuk. Vier van Roman Foltán, twee van Dieter en eentje per resterende bartender. Onder het motto 'gedeelde last weegt half zo zwaar' leek het ons alvast een goed idee om alle cocktails de revue te laten passeren, te beginnen met ééntje van de vier van Roman.

Startten deed ik dus met de Artesian Negronchino, een cocktail met Martini Rosso, Campari and sinaassorbet in de hoofdrol, afgewerkt met stijlvol bladgoud. Mooie balans tussen de bittere smaken van de drank enerzijds en het zoete van sorbet anderzijds. Eerlijk is eerlijk, in het begin had ik geen flauw idee hoe aan die sorbet, laat staan aan die cocktail te beginnen. Een beetje nippen dan maar en een stuk citroengras uit het glas aan de andere kant van de tafel deed perfect dienst als dessertlepeltje. Wie had dat gedacht.

Artesian Negronchino

Het was te denken, mijn tafelgezelschap koos zonder er één seconde bij stil te staan voor de Fuki Fuki Swizzle, een Tiki cocktail van de hand van Roman. Logische keuze gezien datzelfde tafelgezelschap vooralsnog 's lands enige is die handgemaakte Tiki mugs creëert. Om van zijn houten beelden nog maar te zwijgen.

Geen verrassingen in deze Fuki Fuki Swizzle: Bacardi, falernum (siroop op basis van suikerriet met toetsen van gember, limoen, amandel en kruidnagel), limoensap en mandarijn, geserveerd over gecrushed ijs en afgewerkt met een schijfje limoen en een gedroogde rozenknop. Dat hij een tweede keer besteld werd wil alvast iets zeggen.

Fuki Fuki Swizzle

Voor de volgende ronde werd er een strootje getrokken om te zien wie welke cocktail zou drinken en ik kreeg een creatie van Jan Van Ongevalle achter de kiezen, een hele mondvol als je naar het ingrediëntenlijstje kijkt. Met Thai Chili geinfuseerde Grey Goose, limoensap, Himalayazout, Sawarak peper, komkommer, koriander en sesam olie. Nu ben ik niet vies van een kruidige cocktail, hier leken mijn smaakpapillen niet te weten van welk hout pijlen te maken. Scherp, fris, zuur, gekruid... na een slok of vier vonden diezelfde smaakpapillen het welletjes. Eentje voor de liefhebbers dus!

Break it to me down gently

Resident bartender Dieter Van Roy mocht twee cocktails op de kaart zetten, iets wat ons maar eerlijk lijkt. Er verscheen een French Mule op tafel, een cocktail op basis van Grey Goose, dry Curacao, sencha siroop, limoensap en gemberbier. Het bijschrift dat sprak van een 'sparkle on the tongue' was alvast niet gelogen. 

The french mule

Straf, ik ben erin geslaagd één cocktail niet te proeven merk ik bij het controleren van de foto's. Deze van de hand van Dries Botty was dat, waarbij een stuk chocolade en ijs als verrassende garnituur gebruikt werden. Voor deze French Goose in Antwerp werd onderandere Grey Goose la Poire, Elixir d'anvers, gegrild limoensap en gefermenteerde siroop van vanille en kardemom.

French goose in Antwerp

Laten we er nog maar eens eentje proeven van de gastbartender. Zijn Pinky Goose was er dan ook eentje zoals ik ze wel weet te smaken. Grey Goose, hibiscussiroop en suiker, that's it. Het bladgoud moet in de aanbieding geweest zijn wat mij toeliet om enkele seconden met een 'grill' rond te lopen als de genaamde Ol' Dirty Bastard. Shimme Shimme Ya indeed!

Pinky Goose

Josephine's zou Josephine's niet zijn mocht er geen geparfumeerde martini op de kaart staan. Het werd er voor de gelegenheid eentje op basis van Grey Goose, geparfumeerd met appel en kaneel. Hier zie ik mezelf nog wel eens een keertje van nippen (en voegde dezelfde avond nog de daad bij het woord).

Apple Cinnamon perfumed Martini

Aan de overkant van de tafel werd de vierde cocktail van Roman Foltán geserveerd. De Antwerp Shrub was er eentje op basis van Bombay Sapphire, een lychee/framboos shrub, limoensap, Brugse witte, rozenwater, mandarijn en Angostura bitters. Opnieuw een mondvol, maar wel netjes in balans. 

Antwerp Shrub

Buiten was het aardig beginnen sneeuwen, er moest nog een bus genomen  maar vertrekken zonder die ene laatste cocktail te proeven was niet aan de orde. De Suspicious Blaze van Steve Okhuysen hadden we bewust als laatste gehouden gezien het een warme cocktail betrof. Sneeuw, weet je wel! Plantation rum (5 years), Licor 43, Cocchi di Torinno en een shot overproof rum, een flink uit de kluiten gewassen Cognacglas, een shakerstin, citruszestes, de nodige dosis vuur en voila, mijn favoriet van de avond. Het is te zeggen, mijn favoriet samen met de Pinky Goose en de geparfumeerde Martini.

Suspicious Blaze

Het had voetbal kunnen zijn, poker, fitness of godbetert Nordic Walking. Cocktails het nieuwe koken? Ik heb er alvast niets op tegen. Tophobby, genieten en drinken met maten!

1 opmerking:

Yannick zei

Die French Mule ziet er anders ook niet slecht uit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...