21 jan. 2013

Bar essentials - jiggers

Een netjes uitgebalanceerde cocktail staat of valt niet alleen met een juiste bereidingswijze, de onderlinge verhouding van de correct afgemeten ingrediënten is minstens even belangrijk. Vandaar dus onmisbaar in elke home bar, een collectie barmaatjes. Deze zandlopervormige minimaatbekertjes voor de betere barman bestaan meestal uit twee delen, de grootste is de jigger, de kleinste de pony. Laten we hier gemakshalve gewoon over jiggers hebben, al was het maar omdat barmaatje redelijk belachelijk klinkt!

Verkrijgbaar in alle soorten en maten, als geschenkje bij de aankoop van een fles drank - met logo, dat spreekt voor zich - zilverkleurig of toch liever met een gouden toets. Een reeks jiggers met verschillende afmetingsmaten is nooit weg, heb je er eentje met zo'n handige afmetingsindicatie binnenin, dan geraak je daar al een heel eind mee. Jiggers dus, weet je direct waar de naam van één van 's lands fijnste cocktailbars vandaan komt.

Een collectie jiggers

Geen jiggers in huis, dan kan je de nobele kunst van het 'freepouring' eigen maken. Je hebt ze ongetwijfeld wel eens aan het werk gezien, de barmannen die zonder behulp van barmaatjes de drankjes met veel flair in een shaker gieten. Dat oogt mooi en de klanten zien graag wat show dus wat is het probleem? Wel, misschien is die barman net niet zo accuraat als hij zelf denkt. Enkele mililiters ernaast per cocktail, dat kan op jaarbasis een flink pak duiten schelen. Reken uit je winst / verlies. 

Thuis toch proberen? Oefen misschien eerst even met water voor je je duurste flessen erdoor jaagt. En in de tussentijd misschien toch maar enkele jiggers aanschaffen. Dat loont!

2 opmerkingen:

Yannick zei

Inderdaad handig om 2 formaten in huis te hebben! Zelf doe ik het met een 3/5 en een 4/6.

Een handig trucje bij het freepouren is gewoon tellen. Altijd met een schenktuitje werken natuurlijk en dan kan je simpel op voorhand tellen hoeveel centiliter per seconde je giet.

Wat ook handig is, vooral als je vaak bij vrienden thuis eens een cocktail maakt: je gerief bewaren in de tin boxes van je flessen!
Ik heb bv. een tin van een 70 cl. Bacardi fles waarin ik 2 muddlers, enkele rietjes, een ijstang, een cocktaillepel, een dunschiller, een oprolbaar snijplankje, 2 jiggers en 2 schenktuitjes bewaar. Dat past er allemaal mooi in: eerst de muddlers, de jiggers daarboven op zodat de top van muddler er in verdwijnt en de schenktuitjes in het andere uiteinde. Verder heb ik een bredere tin van een literfles Bacardi 8 waarin ik mijn boston shaker + een klein tupperware potje rietsuiker + een klein tupperware potje poedersuiker bewaar. Alles is dan proper weggestoken en ten alle tijde klaar om direct mee te nemen.

Sid Frisjes zei

Hey, slim bekeken die opbermethode. Freepouren, voor mij is dat goed als het om shotjes gaat, dan zie ik wel wanneer ze vol zijn. Bij de cocktails toch maar netjes de jiggers gebruiken :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...