13 nov 2012

Fentimans

Fentimans, het is één van de tonics die ik wel weet te apprecieren. Niets te agressieve bubbels of doordringende smaken, hier is subtiliteit troef, netjes gepresenteerd in een uiterst aangenaam flesje. De ideale partner bij je gin naar keuze. Een zoektocht naar de oorsprong van Fentimans, aangevuld met enkele van hun leuke advertenties.

De Engelsman Thomas Fentiman begon in 1905 op basis van een traditioneel recept met het brouwen van ginger beer die met zijn natuurlijke, rijk geschakeerde smaken volwassenen makkelijk kon plezieren. Andere softdrinks zoals tonic water, ginger ale en cola werden daarna volgens hetzelfde botanische recept gemaakt. Daarbij vormen gekneusde en fijn gestampte gemberwortels en gemalen kruiden de basis van het één week durende natuurlijke brouwproces waar dat de meeste andere softdrinks in een paar uur gemaakt worden. Precies dat botanisch brouwkarakter op basis van plantkundige smaakdragers zoals wortels en natuurlijke extracten maakt Fentimans na al die tijd nog steeds uniek en waarachtig.

Fentimans logo

Op één van zijn vele buitenlandse reizen leerde cocktailmeester Manuel Wouters van de Antwerpse Sips cocktailbar het tonicwater van Fentimans kennen. “De complexe smaak en het aparte, prikkelende mondgevoel viel me meteen op en was voor mij een echte openbaring.  Zowel als frisdrank en als cocktailmixer. Ik heb dadelijk ook de andere drinks zoals ginger beer en ginger ale geproefd en was onmiddellijk overtuigd van hun meerwaarde voor mijn cocktailbar.” Omdat Fentimans nog niet in België te verkrijgen was, besloot hij zelf het productengamma in te voeren en te laten verdelen. “Wanneer iets uitzonderlijk goed is, moet je niet twijfelen en het succes van deze softdrinks in andere bars en restaurants en ook in de rest van Europa hebben me geen ongelijk gegeven.”

Fentimans, pret met vingers

In thuismarkt het Verenigd Koninkrijk is Fentimans de enige softdrink die zijn jaarlijkse groeicijfer met twee getallen mag schrijven. Het meer dan honderdjarig oud brouwproces wordt vandaag beheerst door Geraldine Coombes. De jonge smaakmaakster deed merkwaardig genoeg eerst heel wat ervaring op in de reguliere frisdrankenindustrie waar artificiële smaakstoffen bon ton zijn.

Sinds  twee jaar waakt Coombes in het familiebedrijf Fentimans over de brouwprocedures en werkt ze ook mee aan het ontwikkelen  van nieuwe producten waarbij het traditionele plantkundige brouwproces steeds als uitgangspunt geldt.  Ze werkt met onder meer verse Chinese gember, Sevilla sinaasappels, Sorrento citroenen, peren, kaffir limoen blaadjes, citroengras, Bulgaarse rozenblaadjes, klitwortel, quinine schors, paardenbloemenwortel en kruiden zoals kaneel, jeneverbessen, galanga, duizendblad en ereprijs. "Daardoor ging een culinaire wereld voor me open. Sindsdien begrijp ik ook waarom onze softdrinks precies ook bij topchefs, bartenders en foodies zo hoog staan aangeschreven.”

Fentimans, pret met vingers


Fentimans ontstond in 1905 en gebruikt sindsdien bij het plantkundig brouwproces enkel gemberwortels die samen met suiker en perensap gekookt worden. Na afkoeling en toevoeging van gist fermenteert het geheel gedurende één week waarna natuurlijke smaakstoffen afkomstig van fruit, planten, wortels en kruiden toegevoegd worden zodat de drank minder dan 0.5% alcohol bevat en wettelijk als softdrink  kan gebotteld en verkocht worden. Gezien het natuurlijk karakter kan elk flesjes best even omgekeerd worden zodat mogelijk natuurlijk bezinksel vrijkomt en een optimale smaak,- en textuurbeleving gegarandeerd wordt.

Nog één advertentie om het af te leren. Met cola in het gamma kan je niet anders dan die ene colagigant het vuur aan de schenen te leggen. En hoe doe je dat beter dan ergens rond de kerstperiode hun grote boegbeeld te kijken te zetten. Topreclame, heel tongue in cheek enzo. Love it!

Fentimans kerstadvertentie

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...