8 nov. 2012

Boeken pt. 3

Een nieuwe blog, nieuwe boeken, zo gaat dat. Feit dat er amper nog kookboeken in huis komen wordt vooral door de boekenkast op gejuich onthaald. Dat de cocktailboeken hier nu door ramen en deuren komen binnengewaaid is een andere zaak. En net zoals dat bij kookboeken het geval is komen die in allerlei soorten en maten.

Cocktailboeken: de vangst van de dag

De kleinste van het pak is de 'Bartender's Manual' van Harry Johnsson, een puntgave reproductie van het boek uit 1880. Geen foto's, dat lijkt me logisch, maar zoals dat meer dan een eeuw geleden wel gebruikelijk was krijg je om de zoveel pagina's een mooie tekening. Is dit boek de moeite waard? Uiteraard en wel om de simpele reden dat je naast originele cocktailrecepten - Harry Johnson moet samen met Jerry Thomas zowat de eerste geweest zijn om over 'het vak' te schrijven - ook een mooi inzicht krijgt hoe de werking van een bar er in die tijd aan toe ging. Eén blik op onderstaande prent en dan weet je dat er meer dan 100 jaar geleden al de nodige aandacht werd besteed aan het serveren van de drankjes. Back to the future, voor een luttele 21,99 € te koop bij Miraflor.

Originele tekening uit Bartender's Manual

'Tiki drinks' dan, een boek van voormalig barman Adam Rocke dat zich vooral laat smaken door de leuke illustraties van Shag. Hier is het al tropische cocktails wat de klok slaag, dus verwacht je aan klassiekers zoals een Pina Colada, Daiquiri, Zombie, Margarita en dergelijke meer. Een papieren parapluutje, een bloemenkrans, rum en het schijnsel van een afstandse zonnebank, meer heb je niet nodig om in de juiste sfeer te komen. Voor de liefhebbers!

Tiki drinks: get your freak on!

Stubru's eigenste 'On the Rocks' is, zoals het een hippe zender betaamt, vooral een hip boek. Knappe fotografie, vlotte vormgeving, een schare rockers die aan bod komen alsook hun favoriete cocktails. Zonder enige twijfel het meest toegankelijke boek van de vier en eentje dat je jezelf op mijn aanraden blindelings mag aanschaffen. Dat is als je relatief hip bent, cocktailliefhebber en redelijk rockminnend. Dat of Andrea Bocelli!

On the rocks: drinken met Jim Ward

'Drinks' van Tony Conigliaro, het is een boek dat ik tijdens de FBI masterclass van Kamil Foltán in het Antwerpse Josephine's even in mijn handen kreeg gedrukt. Als iemand als Tony - in 2010 zag ik hem aan het werk tijdens The Flemish Primitives - met een boek op de proppen komt dan mag je er donder op zeggen dat een heel batterij barmannen hier rijkhalzend naar uitkijkt. Wat Heston Blumenthal is voor de moderne keuken, dat is Tony Conigliaro voor de hedendaagse cocktailscene. Geen wonder ook dat eerstgenoemde het voorwoord in het boek voor zijn rekening neemt.

Wat te verwachten van het boek? Klassieke recepten in een nieuw jasje, nieuwe klassiekers, 'hartige' cocktails, drankjes gebaseerd op parfum, ... noem maar op. Zoals te verwachten is lang niet alles haalbaar voor de amateur barman maar dat gezegd zijnde, spijt ga je van deze aankoop zeer zeker niet hebben!

Drinks: als Heston Blumenthal het voorwoord schrijft...

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...