14 mei 2013

Carl Van Droogenbroeck tweede Belgische Laureaat in Diageo World Class

Voor het vijfde jaar op een rij gaat Diageo Reserve, dat onder meer Johnnie Walker, Zacapa en Tanqueray N° Ten produceert en verdeelt, op zoek naar de beste barman ter wereld. De twee beste Belgische barmannen Carl Van Droogenbroeck van cocktailbar Cocktails at Nine in Antwerpen en Jeroen Van Hecke van cocktailbar L’Apereau in Blankenberge zullen op 28 en 29 mei ons land verdedigen op de Europese finale van World Class in Madrid. De barman die het in Madrid haalt, zal van 4 tot 9 juli deelnemen aan de Diageo Reserve Brands World Class Global Final op de Azamara, een cruiseboot die de Middellandse Zee bevaart en aanmeert in Nice, Monte Carlo, St. Tropez, Ibiza en Barcelona. Daar neemt hij het op tegen andere landfinalisten uit de hele wereld.

Carl Van Droogenbroeck - Cocktails at Nine


Diageo Reserve selecteerde de twee beste Belgische bartenders om onze Belgische vlag te verdedigen tijdens de Europese finale van World Class in Madrid op 28 en 29 mei. Jeroen Van Hecke werd reeds in december 2012 geselecteerd tijdens de eerste Belgische preselectie. Hij wist de jury te overtuigen met een cocktail van Zacapa rum, Lagavulin whisky, oranjebloesemhoning en chocolade.

Tijdens de tweede preselectie op 6 mei Carl Van Droogenbroeck van cocktailbar Cocktails at Nine in Antwerpen het tweede Belgische ticket. Plaats van afspraak voor beide preselecties was de event lounge van het Antwerps Felixpakhuis, een hippe locatie op het trendy Eilandje.

Tijdens de tweede preselectie verzamelden zeven barmannen uit de Belgische bartender scene op het Eilandje in Antwerpen om er hun talent te bewijzen. De preselectie bestond uit drie onderdelen.

Eerst kregen de deelnemers een vragenlijst over de geschiedenis en de technische kenmerken van Don Julio, Ketel One, Grand Marnier, Talisker, Singleton en Cardhu, waarna ze ook een blind tasting moesten doorstaan, waarbij ze de aroma’s van enkele producten moeten raden binnen een bepaalde tijd.

De volgende ronde bestond uit de bereiding van twee eigen creaties in de stijl City Glamour, geïnspireerd op de West-Europese glamour en verfijning in de jaren ’50 en ’60.
Tijdens de derde ronde kregen de bartenders ieder een enveloppe waarin de opdracht stond een whiskycocktail en één van de achttien Diageo Classic Cocktails te bereiden in een bepaalde stijl (aperitief, after diner, Tiki …). De barmannen kregen twaalf minuten de tijd om hun ingrediënten te selecteren in de zogenaamde Shop of Secrets (een ter plaatse aangelegd marktje met ingrediënten als fruit, groenten, kruiden, likeuren,...) en zes minuten om hun twee creaties te bereiden.

De bartenders presenteerden hun creaties aan de vakjury bestaande uit culinair journalist Willem Asaert, Belgisch World Class laureaat 2011 en 2012 Olivier Jacobs, distillery ambassador van Ketel One vodka Dennis Tamse en presentatrice en communicatieadviseur Gerty Christoffels. Zij beoordelen de deelnemers op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en het tot uiting laten komen van de sterkedrank.

Volgens jurylid Willem Asaert lag het niveau van de zeven kandidaten erg hoog: “Ik heb al verschillende wedstrijden meegemaakt en het stijgende niveau is toch duidelijk merkbaar. Vooral in termen van verbaliteit, wat uiteraard ook een heel belangrijk aspect is. Je moet het product niet alleen kunnen klaarmaken, je moet het ook kunnen verkopen. De kandidaten moeten hun theoretische productkennis toch nog wat opkrikken, dat maakt immers het onderscheid tussen een gewone en een goede barman.”

Uiteindelijk werd Carl Van Droogenbroeck van cocktailbar Cocktails at Nine in Antwerpen verkozen om samen met Jeroen Van Hecke zijn vakmanschap te meten met de ‘European finests’. Hij won overtuigend met een cocktail die hij ‘Don’s Resurrection’ doopte. Zijn creatie bestond uit Don Julio Reposado Tequila, Talisker whisky, Vermouth del Professore, absinthe en Old Time bitters, look en rook van rozemarijn en tijm. Carl Van Droogenbroeck: “Ik heb in mijn presentatie de link gelegd naar de Godfather met achtergrondmuziek uit de film en mijn kledij die ernaar verwijst. In mijn cocktail zelf heb ik smaken op verschillende niveaus laten doorstromen: groentjes afkomstig van de tequila, kruiden van de vermout en het peperige en gerookte van de whisky. De bitters geven dan weer een extra frisse toets binnenin. De rook van tijm en rozemarijn tenslotte zorgt voor een droge afwerking. Ik ben opgelucht dat alles goed is verlopen. Ik vond mijn tegenstanders allemaal heel sterk. We zien elkaar niet als concurrenten, maar eerder als collega’s die elkaar steunen, helpen en van elkaar leren. Ik ben heel tevreden dat de jury mij als winnaar verkoos en zal alles geven in Madrid.”

Succes ginder

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...