23 jan. 2013

Bar essentials - juicers

Een beetje fervente cocktailliefhebber weet dat er bij het bereiden van één van je favorietecocktails wel eens wat sapjes komen piepen. Citroenen, limoenen, appelsienen, pompelmoes... ze passeren allemaal de revue en het telkens opnieuw een kwestie van het sap uit de vrucht te krijgen, als het kan zo makkelijk mogelijk. Je kunt sapjes in een fles kopen, maar er gaat niets boven vers sap. En de schil en zestes laten zich perfect gebruiken als garnituur. Sap in flessen... dat ik het niet meer hoor!

Ooit aangekocht omdat het wel grappig was de Nigella's en Jamies uit deze wereld te zien kliederen met hun citrusvruchten, een houten citruspers. Manueel te bedienen, dat spreekt voor zich, maar het krijgt het werk wel gedaan. Enig probleem is dat het sap niet noodzakelijk allemaal in dat potje terecht komt. Dat minstens één hand onder het sap komt te zitten moet je er ook maar bijnemen. Voor het occasionele werk!

houten citruspers

Staat ongetwijfeld in ieders kast en indien niet, dan kan je zonder enig probleem zo'n oude al dan niet glazen citruspers terugvinden in de lokale kringwinkel. Ik betaalde voor mijn glazen hoedje en vintage kommetje amper een luttele Euro. De voordelen ten opzichte van die houten citruspers zijn alvast dat de pitjes en het merendeel van het vruchtvlees niet in het sap terecht komt. Het mag dan handenarbeid blijven, je pollekes blijven wel proper. Goed nieuws!

old school citruspers

Favoriet in mijn barkast, deze ongelofelijk handige juicer. Het blijft manueel werk maar je moet niet meer als een halve gare liggen draaien met je citroenen en limoenen. Enige nadeel is dat de perser zich enkel tot citrusvruchten van deze grootte beperkt. Een appelsien of pompelmoes krijg je er met de beste wil van de wereld niet in gepropt. Halve citroen / limoen in de juicer, dichtklappen, stevig aandrukken en klaar. Perst je citrusjes uit tot de laatste druppel. De mijne heb ik voor zo'n 16 € aangekocht via OliveStore, een online winkel waar je terecht kunt voor leuk barspeelgoed en glazen.

new school citruspers

Leuke juicers allemaal maar misschien steekt dat manuele perswerk je een beetje tegen? Weet dan dat er zowaar electrische toestellen op de markt zijn die je al dat werk uit handen nemen. Dat er daarvoor aardig wat centjes op de toonbank gelegd moeten worden lijkt me logisch. Pers ze!

2 opmerkingen:

Yannick zei

Ik had zo'n plastic handpers, maar ik had er een keertje te hard in genepen en het ding viel uit elkaar. Maar het was er een gratis exemplaar dat bij een fles Havana Club zat, dat zal wellicht de verklaring zijn dat het zo snel stuk was. Het zag er nochtans stevig uit. Misschien moet ik het toch ook nog eens een kans geven en eentje bestellen bij OliveStore.

Wat ook verrassend goed werkt is gewoon met de hand uitknijpen en tegelijk er een vork indraaien. Trucje geleerd van een chef (Jan Buytaert) en zo doe ik het meestal als ik ergens op verplaatsing cocktails maak en geen elektrische pers ter beschikking heb.

Ruth zei

Aha, ik ben er ook in geslaagd met brute, enthousiaste, vrouwelijke kracht dat gratis Havana Club-exemplaar stuk te knijpen!

Btw, wanneer was nu ook weer die cocktailparty van je?

Rh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...