30 mei 2016

Wildpluk in Brussel met The Botanist

Er zijn zo van die uitnodigingen die iemand als ik moeilijk kan afslaan. Die van The Botanist bijvoorbeeld, eentje om te gaan wildplukken in de wondermooie Brusselse natuur. Gooi nog een heerlijk natuurlijke maaltijd en enkele cocktails in de mix en je weet dat ik geheid van de partij ben!
 
Waarom wildplukken hoor ik jullie denken. Een goed vraag met een meer dan voor de hand liggend antwoord. The Botanist is een small batch gin, gemaakt uit 9 basisaromaten en 22 lokale, in het wild groeiende botanische ingrediënten. Deze 'botanicals' - zo heet dat onder connaisseurs - worden met de hand geplukt rond de lochs en rotsen, op de Hebriden eilanden voor de kust van Schotland. Hoofdleverancier is het gekende eiland Islay waar ook de distilleerderij van Bruichladdich gevestigd is.
 
Niemand beter dan international Brand Ambassador Joanne Brown om ons de geschiedenis van deze relatief jonge gin (2010) toe te lichten. Met een sappige Schotse tongval vertelde Joanne over haar ervaringen met wildplukken op het eiland. Ogen dicht en wegdromen naar Islay, zo makkelijk kan het soms zijn.
 
Wie een beetje bij de zaak is heeft ongetwijfeld opgemerkt dat The Botanist niet meer in een slanke rechthoekige fles zit,  maar wel in een mooi vormgegeven rond exemplaar. Tip voor de liefhebbers, de gebruikte botanicals zijn in relief op de fles terug te vinden.
 
 
Als er iets is wat een mens opkikkert na een intensieve fietstocht van een half uurtje doorheen het glooiende Brusselse landschap, dan wel een kraakverse salade. En kraakvers mag je letterlijk nemen, verschillende smaakvolle blaadjes en bloemen waren zich luttele uren ervoor niet eens bewust van hun gruwelijk lot. De struik met met chickennuggets hebben we tijdens de wildpluk jammer genoeg niet meer gevonden. Stel je voor! 
 
Direct in de cocktails vliegen - mensen weten waar mijn prioriteiten doorgaans liggen - was er niet bij. Het programma voorzag dat we onze gin eerst gewoon puur proefden alvorens de Brusselse flora onveilig te maken.
 
 
 
De persoon die onze wildpluk in goede banen zou leiden was Geert Heyneman, Gents stadsbotanicus en fervent wildplukker. Voor een divers publiek dat verschillende talen spreekt is de Engelse taal zelden een slechte keuze.
 
Wildplukken mag dan misschien wel een geitenwollensokken imago hebben, zodra Geert het had over zware metalen (Heavy Metal) aan de oevers van rivierbeddingen of de culinaire toepassingen van een dovenetel (Deaf Nettle) rockte het als de beesten. Bijna m'n luchtgitaar boven gehaald.
 
Alle gekheid op een stokje, we laten teveel lekkers aan ons voorbij gaan. We kunnen wel met grote ogen kijken naar chefs zoals René Redzepi of Kobe Desramaults die in de nabije omgeving van hun restaurant 'foerageren', zelf doen we het te weinig of helemaal niet. Met wisselend success zelf kruiden en groentjes telen omdat het hip is, doe maar eens lekker gek, maar al het moois dat de natuur ons geeft... dat laten we netjes links liggen. Waarom? We weten niet beter! 
 
Wie zelf aan de slag wenst te gaan maar - net zoals zowat iedereen - niet weet hoe te beginnen kan ik het  Grote Wildplukboek van Edwin Florès alvast aanraden. Hiermee kan je zo aan de slag.
 

 
Dat ik op amper een uurtje tijd bijzonder smaakvolle 'dingskes' geproefd heb, het is een understatement. En dan heb ik het niet eens over de fenomenale wildplukpesto van Geert, maar gewoon blaadjes, wortels en knopjes. Uiteraard lieten wij ons al het groen welgevallen, met smaken die varieerden van bitter tot pittig en zoet. Alles wat je in de keuken nodig hebt met andere woorden. M'n geheugen laat me even in de steek maar ik denk dat het de meidoorn was me wist weg te blazen met een hemelse amandelsmaak. Ongelofelijk straf!

 
Een derde onderdeel van het grote wildpluk avontuur was het bereiden van cocktails op basis van The Botanist met verse planten, bloemen en kruiden als verrassende smaakmakers. Nick Baeyens, voormalig barman van ondermeer Baar in Gent had duidelijk wat opgestoken tijdens de weken dat hij Geert Heyneman vergezelde op zijn wildpluktochten. Het resultaat waren smaakvolle siroopjes die niet alleen cocktails ten goede komen, maar ook een prachtige basis zijn voor zomerse limonades.
 
De cocktail waarvan ik hier het recept deel, een variatie op de French 75,   kreeg de welluidende naam 'De Zonnekoning' mee. Hij verwijst niet naar Lodewijk XIV, maar wel naar de gele paardebloem die als basis diende voor de siroop. Het ligt waarschijnlijk aan mij, maar 'Manneken Pis' had als naam ook niet misstaan. Pisbloem, Brussel...
 
Nodig:
 
40 ml The Botanist, 30 ml citroensap, 28 ml paardenbloemsiroop, witbier.
 
Doen:
 
Doe gin, citroensap en siroop in een met ijs gevulde shaker en shake krachtig gedurende 10 à 15 seconden. Strain en top af met het witbier. Heerlijk verfrissend.


The Botanist, te koop bij de betere drankenhandel. Adviesprijs 39,95 €

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...