12 jun 2014

Diageo World Class Belgian Finals 2014

Maandag verzamelde in het Gentse Café Theatre het kruim van de Belgische bartenders voor de Belgische finale van Diageo World Class. Deze door Diageo Reserve Brands georganiseerde cocktailwedstrijd – de 6de keer op rij - mag zonder meer beschouwd worden als het ‘Wereldkampioenschap Cocktails Shaken’. Met 11 waren ze – 2 dames, 9 heren - de Belgische kandidaten die elkaar amicaal het vuur aan de schenen zouden leggen tijdens een wat later bloedstollende finale zou blijken. Stuk voor stuk ronkende namen ook, dat kon je hier al lezen. Nee, die finale was bij voorbaat geen gewonnen zaak, zoveel was zeker! Je weet maar nooit wie er onder het oog van de camera, jury en publiek zijn cool verliest!

Diageo World Class - Café Théatre © Johan Van Droogenbroeck

Er stonden twee proeven op het programma. In de voormiddag diende een vooraf doorgestuurde ‘Signature Cocktail’ gepresenteerd te worden met als thema ‘Theatrical and Stars’, in de namiddag was er de ‘Market Challenge’ waarbij 20 luttele Euros en Gent als inspiratiebron als enige beperkingen golden. Deze keer geen jolige bargasten waarop de bartenders indruk moesten maken maar een heuse vakjury welke bestond uit Global Scotch Whisky Ambassador Donald Colville, de Belgische winnaar van vorig jaar, Carl Van Droogenbroeck (Cocktails at Nine Antwerpen), communicatie-adviseur Gerty Christoffels en sommelier-eigenaar van Les Elleveurs in Halle Andy De Brouwer. Een kritisch publiek met kennis van zaken als u het mij vraagt.

Trok aan het kortste strootje en mocht bijgevolg het spektakel op gang trappen, Jef 'El Jefe' Berben die voor de gelegenheid volledig getooid ging in Darth Vader outfit. Met gebruik van 'Jedi Bitters', een hilarische 'Imperial Shake' en een cocktail 'The Singleton Porthole' genaamd viel Berben alvast geen seconde uit zijn rol.

Diageo World Class - Jef 'El Jefe' Berben © Johan Van Droogenbroeck

Al snel viel op dat het niveau van de wedstrijd bijzonder hoog lag, iets wat ook Carl Van Droogenbroeck na het uitreiken van de prijzen zou bevestigen. Zowel Sofie Ketels als Hannah Van Ongevalle, maar ook Didier Van den Broeck en Jürgen Nobels gaven een uitstekende presentatie. Dries Botty en Dieter Van Roy zijn dan weer zo rot getalenteerd dat hun straffe presentaties de normaalste zaak van de wereld lijken. Op het einde van de rit kan er echter maar één winnaar zijn en wat de 'Signature Cocktail' ronde betrof was dat niemand minder dan Benjamin 'Benji' Bruyneel van de Gentse bar Jigger’s The Noble Drugstore.

Met zijn bijzonder straffe presentatie waarin Johnnie Walker Blue Label, Frank Sinatra & Neil Armstrong, Blue Moon, New York en Nixon centraal stonden legde Benjamin de lat onmiddellijk danig hoog dat la Hellebaut tijdens haar topjaren er amper zou over raken. Hij was ook de enige die eraan gedacht had om proevertjes van zijn cocktail (oa Johnnie Walker Blue Label, Aged Strawberry Bitters, Absinth...) te laten rondgaan.

Diageo World Class - Ben Bruyneel © Johan V D

Ook tijdens de ‘Market Challenge’ waarbij de deelnemers een cocktail aan de stad Gent dienden op te dragen, wisselde de ene sterke presentatie de andere af. Het was Jürgen Nobels, de barman van Uncle Babe’s Burger Bar die de vakjury met zijn presentatie en cocktail ‘Fun Park’ het meest voor zich wist te winnen. Sterk werk want de presentatie van Nobels klokte af op 8 minuten en dertig seconden, wat twintig strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd betekende.

Diageo World Class - Jürgen Nobels © Johan Van Droogenbroeck

Twee Gentse winnaars voor de afzonderlijke categorieën dus maar de oppergaai, die ging naar Knokke. De ravissante Van Ongevalle met amper twee jaar ervaring achter de bar nam het tijdens de Belgische finale op tegen 10 van ’s lands meest getalenteerde bartenders. Dat er naast Hannah met Sofie Ketels (Clapotis in De Panne) slechts één andere dame in het deelnemersveld te bespeuren was legt pijnlijk de waardeverhoudingen in de Belgisch barscene bloot. Nu stond Hannah Van Ongevalle wel zeer sterk in haar schoenen tijdens beide presentaties. Voor de liefhebbers, ballerina's tijdens het shaken, elegante pumps van Prada bij de uitreiking maar dat terzijde.

Diageo World Class - Hannah Van Ongevalle

Dat een van zelfvertrouwen blakende Hannah Van Ongevalle haar collega’s het nakijken gaf tijdens deze finale is trouwens ook een unicum. Voor het eerst in zes jaar stuurt ons land een vrouw naar het wereldkampioenschap van de cocktailwedstrijd ‘Diageo World Class’ welke zal plaatsvinden in Engeland en Schotland van 27 juli tot en met 2 augustus. 

Wij vroegen jurylid Donald Colville of het Hannah haar glimlach, cocktails, goocheltruc of presentatie was dat de uiteindelijke doorslag in haar voordeel gaf en deze wist ons te zeggen dat de top vier bijzonder dicht bij elkaar lag. “Stuk voor stuk uitmuntende kandidaten waarbij Van Ongevalle over de twee proeven het meest consistent wist te presenteren”. Zo overtuigde Hannah de jury met een signature cocktail die ze ‘Two of hearts’ doopte en bestond uit Talisker Storm whisky, Tequila Don Julio, sherry, zelfgemaakte bitters op basis van geroosterde amandelen en sinaasappelzest, en een zelfgemaakte siroop van agave en zwarte thee. 

In haar tweede cocktail gebruikte ze Talisker 10 jaar, rode porto, rode vermout, meloen, basilicum en Gandaham. “Ik ben ongelooflijk blij en verrast. Ik heb geprobeerd om de jury en het publiek een goed gevoel te geven dat ze zich zullen blijven herinneren en daarin ben ik geslaagd. Ik vind het een eer om tot de selectie van beste bartenders ter wereld te behoren. Ik zal ons land fier maken op de internationale finale, daar kan je van op aan”, aldus Hannah. 

Diageo World Class - Hannah Van Ongevalle

Alvorens op 27 juli naar de ‘Globals Final’ te trekken zal Hannah van 16 tot 18 juni nog op bootcamp vertrekken naar Berlijn waar ze samen met de andere West-Europese winnaars hun techniek verder proberen op te krikken en klaargestoomd worden voor de grote finale. 

Geweldige dag beleefd in Gent, zo mogen er nog volgen. En als er me wel één ding is opgevallen dan wel  wat een ongelofelijk talent er hier bij ons allemaal achter de bar is terug te vinden. Stuk voor stuk kanjers als je het mij vraagt! You guys rock!

Diageo World Class Belgian Finals - de crème de la crème © Johan Van Droogenbroeck

Voor de goede orde ook nog een foto - opnieuw veel dank aan Johan Van Droogenbroeck voor de schitterende foto's - meegeven van de winnende cocktails in de afzonderlijke categorieën. De linkse is overduidelijk de cocktails van Benjamin Bruyneel met de Johnnie Walker Blue Label. De rechtste is de creatie van Jürgen Nobels op basis van Tanqueray 10, pompelmoes, acaciahoning, Peach Bitters en purperen basilicum.


1 opmerking:

Kim zei

Ziet er allemaal heel gezellig uit. Ik wil dat altijd al een keer doen. Lekker met collega's of familie cocktails maken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...