20 mrt 2014

Ian Burrell, Global Ambassador of Rum - a barrel of laughs


De tweede dag van de Venuez Barshow was amper ten einde – wij gaven verstek, iets met een roepende dagtaak - of wij werden verwacht in de Appleton Estate Tikibar waar de zelfverklaarde ‘Global Ambassador of Rum’ Ian Burrell zijn opwachting maakte. De ideale man om ons kort wegwijs te maken in de wondere wereld van rum. Zijn presentatie zou ‘Everything you wanted to know about rum, but were too afraid to ask… or you already knew’ omvatten. Eén ding stond bij aanvang vast, de Brit die maar wat graag jongleerde met zijn vermeende Jamaicaanse roots wist als geen ander te entertainen. We were in for a treat!
 
“Rum is a way of life, not just a product”, zo stak Burrell van wal, waarna hij een miniflesje Wray & Nephew uit zijn borstzak toverde om de tikibar middels enkele welgemikte druppels rum ‘te zegenen’. Een oud gebruik dat niet enkel dient om ‘boze geesten’ te bezweren. Bij het openen van een nieuwe fles rum durft men ook al eens enkele druppels ‘smossen’ in ere van de vrienden die er niet meer zijn. Mooi!

Appleton Estate Tiki Bar - Ian Burrell © Sven Couberg

In onze zoektocht naar de oorsprong naar de naam ‘rum’ nam Burrell ons niet geheel toevallig mee op een denkbeeldige trip naar het jaar 1657. Op een authentieke akte uit exact dit jaartal - welke refereerde naar de verkoop van de ‘Three Houses Plantation’ – werd voor de allereerste keer gesproken over de mystieke godendrank. Initieel nog als ‘Rumbullion’, wat niet meer of minder dan tumult betekende, maar dat werd later afgekort tot rum gezien dat wat beter bekte. Een andere naam voor rum uit deze ver vervlogen tijden is 'KillDevil', eentje die allicht zijn naam alle eer aan deed. En nog dit. Wie indruk wil maken op een Jamaicaanse barman doet dat door voor de vuist weg een glas ‘John Krow Batty’ te bestellen. Eeuwig respect en de zegen van Jah zal uw deel zijn.
 
Ook het productieproces van rum kwam aan bod en de basis hierbij is zonder enige uitzondering suikerriet. Het sap van het geperste riet, siroop of molasse - het restproduct na het maken van suiker - daar begint alles mee. Wil het toeval dat u rum weet te maken op basis van iets geheel anders – we kijken naar niemand Tsjechië – wel, dan is het gewoonweg geen rum. Als een volleerd comedian maakte Burrell gretig gebruik van zijn enthousiaste publiek om zaken zoals fermentatie of barrel ageing voor te stellen. De Chinese vrijwilligers van dienst mochten opdraven als gist en als houten vat. De Academy Award voor beste mannelijke bijrol ging alvast naar Steve Okhuysen van de Old Fashioned in Gent die een perfect gevuld rumvat wist neer te zetten.
 
Daar zaten we, gezellig ineengedoken in de comfortabele zetels van de tikibar, aandachtig luisterend naar de man die we ondertussen tot de ‘Pope of Rum’ hadden omgedoopt. Zijn presentatie was een aaneenschakeling van feiten en waarheden, opgeleukt met lolligheden van de bovenste plank. Dat we ons niet moeten laten vangen door de marketeers in de spiritsindustrie bijvoorbeeld. Het kan perfect zijn dat dat ‘Super Premium’ op een etiket de flesjes aan de lopende band doet verkopen, maar wat wil dat nu juist zeggen? “Drie keer niets”, aldus Burrell. “It’s like taking an unaged rum, pouring it through Madonna’s knickers and labeling it. ‘Cause that would be Super Premium”. Indien Ian Burrell ooit zou besluiten een educatieve DVD over Rum op de markt te brengen, mag ik dan alvast de titel ‘Barrel of Laughs’ naar voor schuiven?
 
Appleton Estate Tiki Bar - Ian Burrell ©Sven Couberg

Als een bar in zijn naam duidelijk refereert naar een welbepaalde drank – in dit geval dus Appleton Estate – dan mag het niet verbazen dat hun gamma de revue passeert in de vorm van een heerlijk ongedwongen proeverij. De eerste fles die eraan moest geloven was een Appleton Estate VX. Hierbij verwees de rumambassadeur met veel gusto naar de gelijkenissen tussen de Appleton flessen en de voluptueuze vormen van Jamaicaanse deernes. En in tegenstelling tot wat sommigen vermoeden verwijst V/X niet naar ’15 jaar’, maar naar het aantal rums in deze blend.
 
Volgende was de 8YO, waarbij de 8 refereert naar de jongste rum in de blend. Passeerde tevens de revue, een 12YO welke zijn diepe rokerige smaken op een proeverij makkelijk menig whiskyliefhebber op het verkeerde been mee kunnen zetten. Last but not least, de 21YO, eentje waarbij er enkele schichtige blikken de kamer door schoten alvorens besloten werd uiteindelijk ook deze te kraken.
 
Appleton Estate Tiki Bar - ©Sven Couberg

Lang geleden dat ik nog iemand op een dergelijke, aanstekelijke manier een presentatie heb weten te geven. Dompel je Ian Burrel 'Guantanamo Bay - gewijs' een half uurtje kopje onder in een vat rum, dan overleeft hij dit nog. Die mens ademt gewoon rum! Die passie, zo mocht blijken, is een goeie motor tijdens een presentatie.


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...