6 nov. 2013

Cocktailtechnieken: Shaken, stirren, builden en throwen

Een tijdje terug mocht ik in het Gentse wat aan de bar van Cafe Theatre rondhangen. Deze prachtige bar, uniek gelegen in het Gentse Operagebouw was lange tijd de thuisbasis van onder andere Olivier Jacobs, alvorens deze laatste zijn fameuze Jigger's uit de grond stampte. Ideale locatie met andere woorden om eens te polsen naar de verschillende cocktailtechnieken die er zijn. Hieronder een beknopt overzichtje van de vier meest courante technieken.

Café Theatre - Gent
 
1 - Shaken
 
Wat? Een cocktail shaken met een cocktailshaker. 

Opzet? De cocktail koelen, mengen en verwateren. 

De belangrijkste tips? 

- Shake in een vloeiende beweging.

- Shake tot de shaker ijskoud aanvoelt. Overdrijf niet want dan wordt er te veel water gevormd. 
- Na het shaken strain je de cocktail in het glas met een strainer. Voor fruitcocktails of cocktails die geserveerd worden zonder ijs, gebruik je een double strainer (dit is een fijne cocktailzeef).

- Shake steevast met diepgevroren ijs.
 
 
2 -Stirren

Wat? Een cocktail stirren of ‘roeren’ gebeurt met een mixing glass. De cocktail wordt niet stevig door elkaar geschud maar zacht door elkaar geroerd.

Opzet? Ook deze techniek dient om te koelen, te mengen en te verwateren. Het verschil met shaken, schuilt in het type cocktails. Stirren leent zich het beste voor recepten die grotendeels zijn opgebouwd rond sterke dranken. In dat geval is stirrenbeter 
voor de textuur van de cocktail.

De belangrijkste tips?

- Stirr lang genoeg tot de cocktail koel en op smaak is.

- Proef subtiel door een lepeltje op de achterkant van je hand te druppelen.

- Na het stirren, strain je de cocktail in het glas.

 
3 - Builden

Wat? Verschillende lagen creëren in een cocktail. Builden kan je vergelijken met stirren, maar dan rechtstreeks in het glas. 

Opzet? Verschillende lagen bouwen met het oog op een verrassend smaakeffect. Deze techniek leent zich uitstekend voor eenvoudige cocktails met weinig ingrediënten en voor fruitcocktails met grove stukken vers fruit.

De belangrijkste tips?

- Meng de ingrediënten door kort en snel te stirren, rechtstreeks in het glas.

- Als je lagen wilt creëren met het oog op een visueel effect, dan stirr je beter niet, maar kies je voor ‘layering’. Bij layering opteer je voor sterk gesuikerde dranken of voeg je suiker toe. Hoe meer suiker, hoe zwaarder. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe lichter.

Build cocktails worden geserveerd met ijs omdat ze niet eerst gekoeld worden, in tegenstelling tot shaked en stirred cocktails. Gebruik altijd vers diepgevroren ijs van goeie kwaliteit.

 
4 - ThrowenWat? Een cocktail gooien vanuit de ene helft van de shaker in de andere.

Opzet? Koelen en mengen.

De belangrijkste tips?

- Giet de ingrediënten en het ijs in de ene helft van de shaker. Throw de ingrediënten in het andere deel met een strainer. Giet alle ingrediënten terug in de ene helft zonderstrainer.

- Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bloody mary omdat shaken een slechte invloed heeft op de textuur van tomatensap.

Throw in een vloeiende beweging voor het show concept van deze techniek.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...