26 feb 2013

Nu Lounge Bar - Bologna

Het is ooit wel eens voorgevallen dat er een reisje geboekt werd met een bezoekje aan een welbepaald restaurant in het achterhoofd. Eten, een hobby als een ander net - ahum - gematigd drinken dat ook is. Een tripje plannen met een cocktailbar als bestemming, dat lukt alleen maar als je thuis een ijzersterk programma weet te verkopen. Bologna als centraal punt in Italië, uitstapjes naar Firenze en Venetië en als toemaatje kunnen we dan 's avonds eens iets gaan drinken. 

De vriendinnen hapten toe en zo geschiedde dat wij op een zaterdag in februari vlotjes na middernacht de Nu Lounge Bar van Daniele Dalla Pola binnen wandelden. Dalla Pola die we leerden kennen tijdens de Casa Bacardi sessies bleek ter elfder ure naar India vertrokken voor een reeks workshops, iets waarvoor hij zich vooraf verschillende keren verontschuldigde. We lieten het niet aan ons hart komen, de meester had zijn team opgedragen ons in de watten te leggen en dat is net wat ze daar deden!

The cocktail posse sharing monkey brains

Behoorde tevens tot het reisgezelschap, de genaamde 'Flap' die in binnen- en buitenland aardig naam aan het maken is als maker van zowel houten Tiki beelden als keramische Tiki mugs. In een bar als Nu Lounge zagen ze hem dan ook graag komen, elke keer opnieuw met nieuwe mugs onder zijn arm. Hun collectie is op vier dagen tijd aardig aangedikt dus de kans is reeël dat je bij een bezoek aan de bar je cocktail uit een Belgische, handgemaakte Tiki mug te drinken krijgt. Respect!

Enkele Tiki mugs van Flap

Kind aan huis, mag je dat zeggen na 4 opeenvolgende bezoekjes met enkel een sluitingsdag als enige onderbreking? Natuurlijk mag dat! Net als een potje shaken achter de bar trouwens. 't Is dat de big kahuna in India zat, anders hadden we hier gegarandeerd een weekendjobke uit de brand gesleept. Volgende keer misschien!

New Kids Turbo - shakin' like there's no tomorrow!

Mag niet ontbreken in een zichzelf respecterende cocktailbar, een uitgebreide selectie bitters. Zowat alle gekende en minder gekende merken waren er terug te vinden, net als brouwsels uit eigen huis! Onder het motto 'plannen mag, dromen ook', zag ik één van mijn bitter experimentjes al helemaal goed komen. Wat zeg ik, er was al een naam voor! 'Bitter Tears', zo zouden de druppeltjes gaan heten. Flink eraan voor de moeite want die blijken dus al te bestaan. Misschien voor de zekerheid de reservenaam nog maar even achter de hand houden!

Selectie bitters

Ook leuk aan de Nu Lounge is het feit dat de zaak heel authentiek aanvoelt. Hier werden niet snel wat bloemenkransen tegen de muur geflanst om het etiket Tiki (on)eer aan te doen. Nee, dit is the real deal, een mini museum als het ware. Wij mochten snuisteren door oude originele menukaarten van Trader Vic en Don the Beachcomber, vergaapten ons aan een apothekerskabinet vol gedroogde ingrediënten die als basis dienen voor siropen en bitters en keken onze ogen uit bij het aanschouwen van een hele spectrum gepimpte rums. En ruiken, druppelen en proeven maar. Kind aan huis, ik dacht het wel!

De mogelijkheden van rum, ten volle benut!

Wij gaan eerlijk zijn, we waren een beetje geschrokken van de gastvrijheid van het team van Daniele. Toen Gianni en Matteo op sluitingsdag ook nog voorstelden om met ons te gaan lunchen gingen we daar maar gretig op in. Daar zaten we in de kelderverdieping van een zaak waar we anders nooit zouden komen, te genieten van een selectie fijne vleeswaren, pasta con ragù / bolognèse en een stukje boterzacht lamsvlees 'al forno'. Hie was het dat Matteo zijn liefde voor het vak liet blijken door twee kleine tattoo's te tonen. Ze waren ons nog niet opgevallen, zo goed kan je ze dus verbergen op je handen.

Matteo's cocktail tattoos

Zonder overdrijven, op vier dagen tijd hebben we op een mocktail of vijf na elke cocktail van de kaart gedronken. De kaart ging mee naar huis, net als het boek van Daniele. Twee leuke souvenirs. Dan zit je daar, avonden op rij van Tiki cocktails te genieten en dan komt de vraag onherroepelijk naar boven. Iets anders, kan dat ook? Ik liet m'n oog vallen op een fles Tanqueray en bestelde een martini. Alsof ze daar in Italië geen weg mee wisten! Dat ze dat serveren in een 'branded' Martini glas, ook dat mag niet verbazen.

Een martini volgens de regels van de kunst!

De Nu Lounge in de Via dei Musei in Bologna, mogen we die u ten stelligste aanbevelen. De inkomdeur voorbij waan je je onmiddellijk in exotische oorden. Niet geheel tegen onze zin want in februari durft het weer in Bologna wel wat druilerig te zijn. Het terras, een zonnig moment... ik kan we er direct iets bij voorstellen.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...